top of page
WhatsApp Image 2023-05-22 at 9_edited.jp

De Arati-Ceremonie

De Arati-ceremonie is het verrichten van een Vedische traditionele religieuze ceremonie, die voor alle deelnemers als heel gunstig wordt beschouwd!

Het is de gebruikelijke Vedische en Hindoe-methode om een ​​speciale gast te eren, een vriend te verwelkomen, een teruggekeerde geliefde te begroeten of de Heer te aanbidden. Het staat centraal in het proces van aanbidding van God, zowel thuis als in de tempel. Gunstige artikelen worden aangeboden aan altaarfoto's of aan de Gedaanten van de Godheid. Verering thuis is over het algemeen vrij eenvoudig en informeel, terwijl dat in de tempel weelderiger is en veeleisende stiptheid en striktere reinheidsregels vereist.

Alhoewel bepaalde basisregels voor reinheid voor allen gelden, ook voor de verering thuis.

De ceremonie duurt tussen vijf minuten en een half uur, afhankelijk van het aantal artikelen, geofferd tijdens de Arati.

De Procedure

De priester (Pujari) reinigt zichzelf eerst. Bij tempelaanbidding moet hij (of zij in sommige tradities, waaronder ISKCON) volledig hebben gebaad, kleitekens (tilak) hebben aangebracht, volgens de specifieke traditie, en schone gewaden hebben aangetrokken. (een dhoti met een chaddar (omslagdoek ) voor de man en een sari voor de vrouw ). Vervolgens wordt door de pujari archaman uitgevoerd, een zuiveringsproces, door water op verschillende delen van het lichaam aan te brengen of aan te raken, terwijl deze mantra's uitspreekt.

 

De priester luidt de schelphoorn door er drie maal op te blazen en kondigt het begin van de Arati aan. Vervolgens, terwijl er met een kleine bel tijdens de ceremonie in de linkerhand geluid gemaakt wordt, worden er achtereenvolgens de aanbiddingsartikelen aan de afbeeldingen of aan de gedaanten van de Godheid aangeboden door met de klok mee circulerende bewegingen te maken met de rechterarm. Voordat elk artikel aangeboden wordt, zuivert de Pujari het met drie druppels water en mantra’s en nadat deze het geofferd heeft, wordt het met een circulerende beweging van de arm aan de aanwezige gemeente aangeboden.

 

Nadat ze zijn aangeboden, worden sommige van deze artikelen, die nu als geheiligd worden beschouwd, door de gemeente verspreid. De ghee-lamp wordt gerespecteerd door de rechterhand over de vlam te halen (voorzichtig!) En vervolgens raakt men met de vingers het voorhoofd aan. In sommige gevallen wordt geld op een dienblad met de lamp geplaatst - een praktijk die vergelijkbaar is met het doorgeven van de offerschaal in de kerk. Het water wordt over de hoofden van de aanbidders gesprenkeld en de bloemen worden verdeeld, zodat de gemeente hun geur kan waarderen.

 

Tijdens de ceremonie wordt er gezongen, eventueel gedanst, en moet het publiek in ieder geval uit respect opstaan.

Opnieuw laat de pujari driemaal de schelphoorn klinken wat het einde van Arati inluidt.

De Artikelen Die Geofferd Worden

( Opmerking: deze kunnen verschillen al naar gelang de Traditie, deze hier beschreven zijn van de Gaudiya Vaisnava Traditie )

Wierook. Één of drie stokjes in een houder.

Het wordt ceremonieel gebruikt om de Heer een aangename geur aan te bieden. Het vertegenwoordigd het element aarde.

Een lamp bestaande uit één, vijf of meer ghee-lampen.                   

De lamp staat voor het element vuur

Een schelp gevuld met zuiver water.                                              

Dit vertegenwoordigt het element water

Een fleurig katoenen doekje.

Geurige bloemen op een bord.

Deze worden aangeboden als teken van overgave.  

Ze vertegenwoordigen opnieuw de aarde, de bron van alle geuren.

Een wuifkwast

Gemaakt van de lange ivoorkleurige haren van de yakstaart. Dit wordt beschouwd als een koninklijk insigne. Het voegt flair en charme toe aan de ceremonie. Het vertegenwoordigt het element lucht, zoals ook het volgende artikel

Een waaier van pauwenveren.

Deze verkoeld en wordt daarom niet in de winter aangeboden   

Volgens de Vedische metafysica, Sankhya, zijn er vijf grofstoffelijke elementen. Het laatste element, ether, wordt vertegenwoordigd door het geluid van de schelphoorn.

 Er zijn verschillende Arati ceremonies, sommige volledig, andere korter met minder artikelen. Tijdstippen van de Arati kunnen verschillen van tempel tot tempel en naar gelang de traditie                                                                                                                                                                                                                                                      

De artikelen worden verzameld op een dienblad en op een tafeltje voor de ceremonie geplaatst. Dit omvat: een kleine pot water met een lepel; wierook in een houder; een lamp met boterlampen; een bel; een pot met zuiver water; een kleine schelp op een standaard; een schone opgevouwen doek; bloemen op een bordje. Het dienblad, de bel, de potten, enz. zijn gemaakt van messing, koper, of bij voorkeur zilver. Vlakbij is een grote schelphoorn geplaatst om op te blazen, een aangestoken ghee-lamp, een waaier van pauwenveren en een wuifkwast van yakstaartharen . De metalen voorwerpen worden na elke arati gewassen, op een schone plaats bewaard en regelmatig gepolijst.

                                                

Het Doel Van De Arati Ceremonie

 

 

1. Om de materialistische geest naar het spirituele leven te helpen richten.

 

2. Om alle zintuigen in dienst van de Heer te brengen en ze daardoor te zuiveren.                

(De tong wordt bv. gebruikt door mee te zingen met de spirituele mantra’s en liederen en door het nuttigen van prasadam, geheiligd voedsel, dat aan het einde van de arati wordt geserveerd.)

3. Om de toegewijden te helpen hun liefdevolle relatie met de Heer te ontwikkelen.

bottom of page