top of page

25 Februari 2021 - Verschijningsdag van Heer Nityananda

Bijgewerkt op: 3 jun. 2023


De uiterst barmhartige Heer Nityananda is verheerlijkt in prachtige verzen door vele Vaisnava acarya. Hij verscheen in het dorp Ekacakragram in Bengalen om de sankirtanvereringen van Heer Caitanya te vergemakkelijken. Dienstbaarheid aan Gauranga Mahaprabhu is zijn meditatie in het leven. Om een goede dienaar te zijn, moet men de stemming van de meester aanvaarden. Heer Nityananda vertoonde op voortreffelijke wijze die stemming van Audarya, vrijgevigheid. Zonder rekening te houden met fouten of diskwalificaties, biedt Hij één en al de diamanten van Krishna Prema aan. Jagai en Madhai waren de personificaties van zondigheid, en zelfs zij ontvingen Heer Nityananda's genade. Gek in de extase van het dienen van de Gouden Avatar (Heer Caitanya), bedacht Heer Nityananda: als ik deze twee superzondaars kan bevrijden, dan zal mijn Heer werkelijk verheerlijkt worden. Zo denkend nam hij grote risico's in zijn prediking en bracht zichzelf in groot gevaar.


Dit is de stemming van een spirituele meester en Heer Nityananda Balaram is de originele spirituele meester. De spirituele meester, een zuivere dienaar van de Heer, kan het lijden van de geconditioneerde zielen niet verdragen omdat ze de verbinding met hun bron en de bron van hun geluk, de Allerhoogste Persoonlijkheid van God Krishna, verloren hebben. Dus spaart hij geen moeite om zijn best te doen om iedereen met een open geest te bereiken. Nityananda staat altijd te popelen om spirituele zoekers aan te moedigen. Bhaktivinoda Thakur schrijft (in Lied van de Makelaar): als die genadige Heer maar één keer een traan ziet bij iemand die de heilige naam chant, dan geeft Hij onmiddellijk alle middelen aan die persoon. Ja, Heer Nityananda stuurt inderdaad een bonafide spirituele meester op het pad van iemand die oprecht de heilige naam van de Heer heeft uitgeroepen.


De liefdevolle bezigheden van Heer Nityananda met Heer Caitanya en Advaita Acarya zijn prachtig beschreven in Sri Caitanya Caritamrta. Hun liefde voor elkaar is diep als de oceaan en moeilijk te doorgronden. Maar zeer aangenaam om te lezen. Heer Nityananda's kwaliteit om geen fouten te zien (adosha-darshi) is bijzonder fijn om over te mediteren. Het is de formule om altijd in contact te zijn met de hladini shakti, Krishna's plezierpotentie. Heer Nityananda is Premananda-sukhi, altijd drijvend in de oceaan van liefde voor God. Rupa Goswami beschreef in Nectar van Instructie vers 5 een toegewijde van het hoogste kaliber als iemand die 'volledig vrij is van de neiging om anderen te bekritiseren'. Dit is kenmerkend voor het gevorderde spirituele leven. Ter gelegenheid van Heer Nityananda's Verschijningsdag, mogen we tot Hem bidden voor de vastberadenheid om Zijn voorbeeld te volgen en dan mogen we hopelijk gezegend worden met een toegenomen smaak voor het beoefenen van toegewijde dienst, in het bijzonder voor het chanten van de heilige naam, waar Heer Nityananda zo'n ambassadeur van was!

3 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page